Route Noord


130 kilometer

2740 hoogtemetersRoute Noord is een route waarin maar liefst 6 cols zijn opgenomen. Het begint al direct vanuit St. Germain l’Herm met de korte maar steile klim naar de Suc des Trots. Daarna gaat het via Fournols (waar 80% van de kaas op onze kaasplanken wordt gemaakt) en St. Eloy la Glacière (de gletsjers van het ijzige noorden behoren gelukkig al lang tot het verleden) naar de col de Toutée. Wanneer de route langs het mooi gelegen St. Amant Roche Savine leidt wordt de col des Fourches beklommen.

Een schitterende afdaling naar Ambert is de beloning die volgt na het bedwingen van deze derde col. In Ambert zal het in deze streek onbekende fenomeen van stoplichten de route kruisen maar wanneer vervolgens de 21 kilometer lange tocht naar de col de Supeyre begint zal dat snel zijn vergeten. De vrij kale en winderige top bevindt zich op 1366 meter hoogte. Gelukkig is daar het Chalet des Gentianes waar het heerlijk bijkomen is en opladen voor het vervolg.

Vanaf de col de Supeyre staat een mooie afdaling te wachten naar St. Anthème van waaruit de route richting de col des Pradeaux zal gaan. Ook bovenop de col des Pradeaux is een prima plek om even op adem te komen. De afdaling naar Ambert die volgt is echt om heerlijk van te genieten. Een mooie grote weg, niet al te steil en vele vergezichten over het uitgestrekte dal.

In Ambert is het vervolgens goed opletten om de juiste route door de stad te volgen en uiteindelijk de klim naar de col de la croix des Prades te vinden. Na ruim 100 kilometer te hebben afgelegd kan dit weleens een pittige beklimming zijn waar geen einde aan lijkt te komen. Ter afsluiting gaat de route nogmaals over de Suc des Trots (makkelijke kant) naar St. Germain l’Herm en dan is helaas ook route Noord al weer afgelopen….

terug naar fietsrijk

home